Légcsatorna tisztítás

Légcsatornák, légtechnikai rendszerek teljes tisztítása és fertőtlenítése. Vízköves folyadékhűtők tisztítása!
Légcsatorna tisztítás

 

A légkezelő berendezések és a hőcserélők, hővisszanyerők tisztántartása több szempontból is nagyon fontos és amint a főorvosi ajánlásban is olvashatták, erre különösen ajánlott a szárazjég szórásos tisztítási technológia.

A technológia lényege, hogy szárazjég granulátumot (-80 C°-os széndioxid gáz, amely szilárd halmazállapotú) nagynyomású levegő segítségével szórják a tisztítandó felületre, természetesen változtatható levegő mennyiséggel és nyomással, így az egészen finom felületekben sem tesz kárt, viszont a makacs, durva szennyeződésekkel szemben is hatékony! A tisztítás közben a szárazjég szublimál (elpárolog), a felület a tisztítás után teljesen száraz marad, nem igényel semmilyen kezelést, melléktermék vagy veszélyes hulladék nem keletkezik.


A szárazjeges tisztítás előnyei

 1. Kiváló minőségű befúvott levegő
  A – 80 C°-os szárazjég részecskék a légkezelő gépekben a legeldugottabb, legproblémásabb helyekre is eljutnak, és a nagyon alacsony hőmérsékletnek köszönhetően a baktériumok, vírusok, gombák az érintkezés hatására pusztulásra vannak ítélve.
 1. Energia megtakarítás
  A hőcserélők, kaloriferek lamelláin és a benne lévő vízcsöveken kivétel nélkül tapasztalható az átáramló levegőben lévő por lerakódása. Karbantartás hiánya esetén ez a réteg képes eltömíteni, befedni a kaloriferek felületét. A tisztítás hatására ez a lerakódott poranyag eltávozik a kalorifer belsejéből, így a megtakarítás kétirányú.

  A lamellák felületéről eltűnik a lerakódott porréteg, ezáltal a megnövekedett eredeti keresztmetszeten áramolhat át a levegő. Az elektromos motor kisebb terheléssel, hatékonyabban dolgozik, ezáltal kevesebb áramot fogyaszt.

  Az energia megtakarítás másik oldala ott jelentkezik, hogy a vízcsövekre tapadt porréteg eltávolításával megszűnik azok „szigetelése”, így a hőleadás illetve a hőfelvétel jelentősen javul. Ennek köszönhetően a vízoldal hűtése, fűtése is kevesebb energiát igényel.
 1. Légmennyiség növekedés
  A tisztítás után a lerakódott poranyag eltávozik a rendszerből, így a hőcserélő visszanyeri eredeti keresztmetszetét. Ennek hatására szennyezettségtől függően 10-40%-al megnő a szállított levegő mennyisége, visszaáll az eredeti mennyiségű légszállítás.

KAPCSOLAT

 

Poros légcsatorna rendszer tisztítása, karbantartása

A kör és négyszög keresztmetszetű poros légcsatorna tisztításának szükségességét egyrészt szemrevételezéssel, másrészt az MSZ EN 12097:2006 számú szabvány, és az ott hivatkozott rendeletek szerint állapítják meg. Ha a szemrevételezéskor nem egyértelmű a takarítás szükségessége abban az esetben az ÁNTSZ (OKI) mintát vesz, amiből megállapítja a felületi por koncentrációt.

A légcsatornában lerakódott porréteg akadályozza a levegő részecskéinek áramlását, mivel azok nem a légcsatorna vonalában, hanem a légcsatorna falai között pattogva haladnak előre. Amennyiben a porréteg vastagodik, a levegő részecskék nem az ideális szögben pattannak tovább, így a légáramlási rendszer teljesen lelassul, lerontva a helyiségek légcseréjét!

A légcsatornákat speciális tisztítógépekkel és szükség szerint emberi munkaerővel tisztítják, a belső felületeken a port fellazítják, és azt a tisztítónyílásokon keresztül egy elszívó ventilátorral egy zárt porzsákba gyűjtik. A poros szennyeződést, mint veszélyes hulladékot elszállíttatják és az elszállításról szóló igazolást a dokumentációhoz csatolni kell.
A tisztítás utolsó lépéseként a légcsatorna rendszert speciális fertőtlenítő szerrel kezelik, elpusztítva a megtelepedett baktériumokat, vírusokat illetve gombákat.

A légcsatorna tisztítás előnyei

 1. A tisztítás és a következő fázisban történő fertőtlenítés hatására, így a befúvott levegő
  mikrobiológiája a jelentősen javul, a határértékeken jóval belüli baktériumszámot mutat.
 2. A tisztítás után a légcsatornában megszűnik a porlerakódás, ezáltal a levegő ideális
  körülmények közt áramlik, így jelentősen megnő a szállított levegő mennyisége.

Zsíros légcsatorna rendszer tisztítása

A kör és négyszög keresztmetszetű zsíros légcsatorna tisztításának szükségességét a 35/1996 34.§ (4.) számú OTH rendelet szerint állapítják meg.
A szennyezett zsíros légcsatorna tisztításának és folyamatos karbantartásának munkavédelmi és tűzrendészeti szempontból is nagyon kiemelkedő jelentősége van!

A konyhákban a tűzhelyek, főzőpultok környékének (kisebb konyhák esetén az egész konyha)hőmérsékletét nagymértékben befolyásolja a rosszul működő elszívó berendezés. Sajnos van rá példa, hogy egy kisebb konyhában nyári szezonban akár 50 C° felé is emelkedik a hőmérséklet, ami munkavédelmi szempontból nem megengedett!
Az elzsírosodott, elhanyagolt elszívó berendezés fokozottan tűzveszélyes, mivel a tűzhelyről esetleg felcsapódó lángnyelvek, illetve szikrák begyújthatják a zsíros légcsatorna belsejében lévő felgyülemlett zsíros, olajos szennyeződést!


A zsíros légcsatorna állapota, mérete, tisztíthatósága, hozzáférhetősége határozza meg a tisztítási eljárást. Ez lehet kézi és gépi takarítási eljárás. Kézi módszeren a mechanikus, kézi erővel történő tisztításokat illetve az esetleges csőcseréket értik.

A gépi tisztítást végezhetjük gőzfejlesztő géppel vagy szárazjeges eljárással. A szárazjeges tisztítási eljárást már korábban bemutattuk.
A gőzfejlesztő tisztító berendezéssel 150 C°-os gőzzel árasztják el az előzetesen tisztítószerrel kezelt és lezárt tisztítandó légvezetéket. A tisztítószer megválasztása a szennyeződés összetevőitől függ. Minden esetben az egészségre ártalmatlan, biztonsági adatlappal rendelkező vegyszert használnak. A gépi tisztítási eljárás során keletkezett veszélyes hulladékot elszállítatják, és az erről szóló igazolást az átadási dokumentációhoz csatolni kell.


A zsíros légcsatorna tisztítás előnyei:

A tisztítás után a konyha hőmérséklete a munkavédelmi előírásoknak megfelelően lecsökken, a tűzveszélyességi kockázat jelentősen mérséklődik, és a komfortérzet a konyhában, illetve a hozzá kapcsolódó helyiségekben nagymértékben javul.

Bízunk benne, hogy tájékoztatónk felkeltette figyelmét és a későbbiekben segítségére lehetünk tanácsadásban vagy akár légtechnikai tisztításban!

KAPCSOLAT